Купівля вторинної квартири без ріелтора

Квартири на вторинному ринку в основному реалізуються через посередників, в ролі яких виступають численні агентства нерухомості. Очевидний плюс такого варіанту – значна економія часу. Фактично покупець приходить тільки на огляд квартири, після чого йому необхідно з’явитися на угоді та під час реєстрації права власності.

Визначення вимог до майбутнього житла

Важливо розуміти, що покупка вторинної нерухомості – відповідальний процес. Покупцеві слід розставити пріоритети – тобто чітко визначити критерії вибору об’єкта. Слід дуже добре уявляти, які вимоги принципові, а від яких за бажанням можна частково відмовитися. При аналізі критеріїв зазвичай орієнтуються на такі характеристики об’єкта нерухомості:

  • рік побудови та реальний стан будинку;
  • площа, кількість кімнат у квартирі;
  • тип планування;
  • транспортна доступність;
  • віддаленість будинку від роботи, лікарень, школи;
  • близькість об’єктів інфраструктури;
  • реальний стан квартири;
  • стан двору, вид з вікна, сторона, на яку виходять вікна.

Таким чином, в першу чергу слід звернути увагу на ті параметри, які неможливо змінити. Що стосується стану об’єкта, його завжди можна виправити, тому наявність / відсутність ремонту не грає такої важливої ​​ролі, як інші фактори.

Огляд варіантів, прийняття рішення: 5 корисних порад

Після аналізу ринку вторинного житла можна визначитися з тим, яку саме квартиру можна купити в даний момент. Тому далі необхідно зробити особистий огляд всіх потенційно придатних варіантів. Незважаючи на гадану простоту цього процесу, тут теж є свої нюанси:

  1. Перш за все, на перегляд краще відправитися удвох або навіть всією сім’єю. Це дає психологічну впевненість, а також можливість порадитися. До того ж завдяки думкам відразу кількох людей можна зрозуміти відразу кілька переваг та недоліків конкретної квартири.
  2. Вирушати на перший перегляд потрібно без грошей та без будь-яких документів, оскільки мова не йде про підписання договору та тим більше угоди.
  3. Попередньо потрібно скласти чіткий план, щоб не випустити з уваги жодної важливої ​​деталі. Корисно заздалегідь визначитися з питаннями, які потрібно задати власнику.
  4. Важливо звернути увагу не тільки на стан квартири, але самого будинку: чи не тече стеля, нормальний чи запах, освітлення в під’їзді, яке загальне враження від сходів. У квартирі слід врахувати стан комунікацій, ремонт та інше. Обов’язково перевіряють роботу сантехніки, плити, іншого побутового обладнання.
  5. Після огляду по можливості варто поспілкуватися з сусідами, щоб дізнатися про них, та про власника, а також про особливості будинку або району. Корисно прогулятися по навколишньої території, щоб особисто переконатися, наскільки далеко знаходяться найважливіші об’єкти.

Перевірка юридичної чистоти, авансування

Після того, як буде обраний конкретний варіант, слід ретельно перевірити юридичну чистоту об’єкта. Зробити це можна ще на етапі огляду. Ось на які документи потрібно звернути увагу:

  1. Свідоцтво про власність.
  2. Виписка з ЄДР.
  3. Технічний паспорт.
  4. Виписка з будинкової книги.

Основним документом в цьому списку є виписка з ЄДР. Зробити це можна за невелику оплату. Завдяки виписці громадянин отримує актуальну та достовірну інформацію про квартиру:

  • чи перебуває вона в заставі;
  • чи знаходиться вона під арештом;
  • претендують на неї треті особи.

Після того, як отримана вся достовірна інформація, сторони підписують попередній договір купівлі-продажу: покупець вносить аванс, продавець бере на себе зобов’язання продати об’єкт протягом конкретного терміну саме цьому покупцеві.