Вибираємо вторинне житло в Черкасах: основні правила

Люди які раніше не стикалися з пошуком квартири на вторинному українському ринку, часто роблять багато типових помилок, здатних привести до серйозних наслідків. Ще починаючи вивчати оголошення від власників, посередників та інших продавців нерухомості можна зробити певні висновки по варіанту що вподобався. Але це не означає, що можна пропустити особисте вивчення стану житлоплощі.

Перед безпосереднім придбанням житлової нерухомості в Черкасах покупцеві належить перевірити її власника, документи на квартиру, технічний стан приміщень, район розміщення будинку та безліч інших нюансів. Тільки так операція пройде швидко, вигідно та безпечно для зацікавлених сторін.

Визначаємося з поверхом розміщення квартири

Від поверху, де розташована житлоплоща, залежить комфорт мешканців. Проживаючи на нижньому рівні люди страждають від підвищеної вологості з підвалу, пилу та шуму, що проникає з двору. У квартирі з вікнами, що виходять на північ, перед якими ростуть високі дерева, буде постійно темно та незатишно. Хоча в літню спеку – це оптимальний варіант. Забравшись на останній поверх приготуйтеся, що влітку буде нестерпно жарко, особливо якщо не передбачено горищне приміщення. Тому більшість українців вважають за краще селитися десь посередині.

Якщо вас цікавлять квартири Черкаси, шукати найкраще на DOM.RIA, тому що тут працює програма перевіреної нерухомості доступна кожному українцю. У перевірених оголошеннях представлена житлоплоща, вивчена інспектором – спеціально підготовленою людиною, яка використовуючи панорамну камеру фіксує стан житла з метою подальшого розміщення фото на сайті. Наявність тільки правдивої та актуальної інформації дозволила DOM.RIA стати №1 серед конкурентів українського ринку нерухомості.

Враховуємо особливості планування

Якщо розглядати старий житловий фонд Черкас, то в пріоритеті покупка квартир з вікнами, що виходять на обидві сторони будинку. У них більше за розмірами санвузол та кухня, а також відсутні прохідні приміщення. У випадку з новими будівлями, проблема не актуальна, тому що доступні варіанти з вільним плануванням, де можна зносити або добудовувати міжкімнатні перегородки. Вибираючи комфортну житлоплощу відмовтеся від прохідних кімнат. Також враховуйте функціональність приміщень. Сьогодні можна купити квартиру-студію, де вітальня та кухня об’єднані в один простір.

Переваги та недоліки перепланування

Реалії життя такі, що в більш ніж 12% продаваних на вторинному ринку квартир було проведено перепланування. При цьому не всі власники узаконили його. Оглядаючи квартиру обов’язково уточніть це питання та попросіть підтвердження у вигляді технічного плану БТІ.

Важливо розуміти, що перепланування буває:

  • неприпустимим;
  • допустимим.

Краще відразу відмовитися від житлоплощі з переплануванням яке не підлягає узаконенню. Якщо такі зміни стануть відомі бюро технічної інвентаризації новий власник квадратних метрів буде оштрафований. При цьому штрафи будуть нараховуватися до моменту поки квартира не буде приведена до початкового стану. Хоча і з плануванням що підлягає узаконенню буде також багато супутніх проблем. Буде потрібно підготувати проект, отримати схвалення всіх передбачених державних інстанцій та заплатити штрафи та мита. А це довго, дорого та неприйнятно через те що віддаючи круглу суму грошей хочеться отримати безпроблемне житло.

Вивчаємо житло за станом під’їзду

Під’їзд – це не тільки джерело інформації про стан будинку, він може багато чого розповісти про мешканців. Обов’язково підніміться на кілька поверхів, подивіться наскільки чисто або брудно на сходових майданчиках. Наявність порожніх пляшок, недопалків та нецензурних написів на стінах повинно насторожити, наскільки буде комфортна проживати поряд з алкоголіками та бешкетниками. Та навпаки якщо всюди чисто та на вході встановлений домофон, то спокійне життя вам гарантована.

Наскільки важливий ремонт?

Наявність якісного ремонту – це величезний плюс для будь-якої квартири. Попри те що вартість такого житла вище, багато покупців погоджуються переплатити, щоб відразу заселитися та жити, а не займатися ремонтом що стомлює. Оглядаючи кімнати уважно придивіться до стелі. Першою ознакою проблем є свіжа фарба та нові дешеві шпалери. Якісний ремонт – це дорогий паркет, декоративна штукатурка та натяжні стелі, а не паперові шпалери та лінолеум.

Юридична чистота нерухомості – спокійний покупець

Юридична чистота документів – це гарантія того, що покупець не зіткнеться зі спадкоємцями що несподівано з’явилися або квартирою що є заставою в банку. Тому перш ніж розлучитися зі значною сумою грошей важливо переконатися, що вся документація на житлоплощу в порядку. Підозру має викликати:

  • продаж квартири літніми людьми;
  • власник тільки отримав житло у спадок та терміново хоче його позбутися;
  • житло купувалося за договором ренти;
  • у квартирі зареєстровані неповнолітні.

Якщо ваші пізнання в юридичних питаннях на мінімальному рівні краще звернутися до професіоналів. Заплативши невеликий відсоток від угоди, ви будете впевнені, що станете єдиним власником житлової нерухомості в Черкасах.