Навіщо потрібно перевіряти нерухомість перед покупкою?

перевірка нерухомості юристом

Покупка нерухомості є дуже важливим процесом, який може тривати доволі довго. Статистичні дані показують, що звичайна людина досить рідко купує нерухомість і тому мало знайома з самою процедурою придбання.

Наразі нерухомість можна придбати як у забудовника, так і на вторинному ринку. У разі придбання житла від забудовника людина купує якісне та нове житло, найчастіше без будь-якого прихованих моментів. У разі придбання помешкання на вторинному ринку можуть виникнути різні проблеми. В такій ситуації можна натрапити на недобросовісних продавців.

З цієї причини потрібно відповідально ставитися до процесу вибору житла, а також особливо ретельно перевіряти документи на ті чи інші приміщення, квартири. Перейшовши за посиланням на сайт Адвокатського об’єднання Альва Прайвесі, Ви можете дізнатись детальніше про перевірку нерухомості юристом.

Обов’язкова перевірка юристом нерухомості перед покупкою

У разі, коли обрано житло залежно від конкретної ситуації, перевірку документації необхідно розпочати з перевірки юристом права власності. Для цього слід попросити оригінал документів на конкретне помешкання. Це може бути договір купівлі-продажу, договір дарування, свідоцтво про право на спадщину або рішення суду, за яким людина була визнана власником житла.

Якщо квартиру було отримано у спадок, необхідно дізнатися, чи є ще спадкоємці. Далі необхідно ознайомитися з наявністю різних обмежень на конкретну квартиру. Видами обмежень можуть бути арешт майна, іпотека або будь-яке інші дії. У деяких випадках, навіть законний власник не має права продавати квартиру. Подібні обмеження обов’язково перевірятиме нотаріус, проте не завадить ознайомитися з ними особисто.

Що також бажано перевірити до укладення договору?

Разом з документами на нерухомість варто перевірити наявність боргів за комунальні послуги. Це можна зробити, перевіривши власника квартири у реєстрі боржників. Для цього достатньо знати ім’я та прізвище людини, а також її ідентифікаційний номер. Також у продавця можна запросити свіжу довідку із ЖЕКу.

Також дуже важливо дізнатися, чи є в квартирі прописані мешканці. Зареєстрований у квартирі мешканець може будь-коли з’явитися і зажадати свої законні квадратні метри. У цьому випадку має бути судовий розгляд.

Уважно потрібно ставитися до тих квартир, які продаються на 15-20% дешевше ринкової вартості. Найчастіше таке житло може мати явні або приховані проблеми, тому в цьому випадку особливо важливо ретельно перевіряти документи.

Джерело: ALVA PRIVACY.