На що звернути увагу при купівлі будинку з земельною ділянкою

Оскільки придбання, будинки – важлива та відповідальна подія, необхідно убезпечити себе від можливих неприємностей. Щоб не розчаруватися в своїй покупці та не втратити кошти, потрібно знати, на які моменти слід звернути пильну увагу. Потрібно врахувати безліч нюансів – не тільки при виборі будинку, але також під час укладання угоди по його покупці.

На що звертати увагу при покупці будинку разом із земельною ділянкою?

Щоб вигідно купити дім, треба обов’язково провести перевірки:

  • його технічного стану, а також комунікацій;
  • земельної ділянки;
  • паперів на будинок та землю, їх відповідність нормам та правилам.

Багато людей більше уваги приділяють плануванню в будинку, дизайну, ділянці. Однак важливіше оцінити якість будови в цілому, стан інженерних комунікацій, їх працездатність, інакше можна витратити пристойну суму на заміну труб, ремонт покрівлі, фундаменту. Важливий також огляд прилеглих територій, щоб дізнатися, чи є небажане сусідство з лініями ЛЕП, зі звалищами або іншими не дуже приємними об’єктами.

Технічний стан будинку

Бажано таку оцінку довірити професіоналу, особливо якщо вперше купуєте будинок. Але можна самому скласти адекватну думку, якщо знати, що та як дивитися. Також важливо поцікавитися при покупці будинку, жив сам продавець в ньому, оскільки будівництво «для себе» часто якісно відрізняється від будівництва «на продаж».

При огляді будівлі слід враховувати:

  • Перевіряти будівлю найкраще навесні, при таненні снігу та максимальному піднятті ґрунтових вод. Тоді можна побачити, що не затоплений чи підвал, оцінити стан гідроізоляції.
  • Огляд даху слід проводити при вологій погоді – тоді буде видно, наскільки добре вона захищає від протікання. Якщо помітили грибок, сліди патьоків, гниль або самі протікання – знайте, що доведеться витратитися на ремонт покрівлі.
  • При огляді внутрішньої обробки треба насамперед звернути увагу, наскільки добре закриваються вікна та двері. Якщо нещільно – це ознака неправильної усадки. Візьміть з собою будівельний рівень – він покаже, наскільки рівними є стіни та підлога.

Які документи потрібні для покупки будинку із земельною ділянкою?

При придбанні такої нерухомості потрібні такі папери:

  • правовстановлюючі, якими підтверджено право власності на нерухомість: якщо вона побудована – свідоцтво про держреєстрацію, акт про приймання будови в експлуатацію;
  • правовстановлюючого паперу на ділянку: свідоцтво про держреєстрацію, свідоцтво про спадщину та документи про приватизацію;
  • кадастровий план земельної ділянки, де вказані його межі, категорія земель, яке дозволено використання ділянки, площа, ціна, відомості про власників;
  • технічний паспорт, що містить: план ділянки, експлікацію його площі, опис будівель що знаходяться на ній, споруд, їх значення, стан та вартість;
  • технічний паспорт будинку з поверховим планом – на кожну з будівель, розміщених на ділянці;
  • виписка з будинкової книги про осіб, які там зареєстровані.

Фінішний етап угоди

Купуючи будинок з ділянкою, покупцеві доведеться вирішувати такі ж завдання, що при покупці іншої нерухомості: пошук відповідного об’єкта, переговори з продавцем, складання договору купівлі-продажу, розрахунок.

Щоб об’єкт який вас зацікавив не продали комусь іншому, доцільно укласти договір завдатку. Його відмінність від авансу в тому, що якщо угода скасовується з вини покупця – продавець задаток не повертає. Якщо ж він сам передумає продавати будинок – тоді повинен повернути суму, дану покупцем як застава.

Договір купівлі-продажу повинен включати такі обов’язкові умови: опис будинку та ділянки, ціна того чи іншого об’єкта, якщо продавець – власник землі. Якщо він орендує ділянку або користується нею на іншому праві – на землю потрібно укласти окрему угоду, щоб згодом покупець зміг заявити про заміну сторони в договорі оренди. Необхідно перевірити чистоту угоди та відсутність можливих ризиків.