Які види вентиляційних систем існують: перелік основних особливостей

Регулярний приплив свіжого повітря позитивно позначається на самопочутті людей, які знаходяться в приміщенні. Комфорт тут залежить від правильного прорахунку безлічі ключових параметрів на етапі проектування і подальшої установки вентиляційної системи. Крім цього, враховують фінансову складову. Різні модифікації вимагають різні за обсягом капіталовкладення, як на етапі установки, так і подальшої експлуатації. Всім цим займаються професійні компанії, такі як Hasta Energy Solutions https://hasta.life/.


Принцип організації припливної системи вентиляції

Охолоджувач, нагрівач, фільтр — це лише частина базових елементів конструкції припливної вентиляційної системи. Вона відповідає за оперативну подачу свіжого повітря. Опціонально система може нагріти, зволожити, охолодити або очистити надходять повітряні маси. Залежно від передбачуваного рівня навантаження, виділяють побутові та промислові системи припливної вентиляції. Ще одна класифікація враховує конструкційні особливості системи — складальні і моноблочні варіанти.


Особливості припливно-витяжної вентиляції

У приміщеннях, де потрібно створити більш ефективний повітряний обмін, монтують припливно-витяжну систему. Вона відповідає за видалення брудного і приплив чистого повітря, за його фільтрацію і регулювання температурного режиму. Перелік основних особливостей згаданого варіанту виглядає наступним чином:



  • регулювання температури і вологості;
  • робота в будь-яких погодних умовах;
  • відсутність протягів;
  • зниження експлуатаційних витрат.



Особливості механічної вентиляції

В окремих випадках неможливо обійтися без використання сторонніх девайсів для забезпечення якісного обміну. У подібній ситуації говорять про доцільність встановлення механічної вентиляційної системи. Вартість проекту залежить від необхідного рівня потужності, тому варто заздалегідь продумати деталі. На етапі підготовки проекту включають різні додаткові «фішки», наприклад, обігрів, фільтрація, охолодження повітря і так далі.


Особливості канальної і безканальної вентиляції

На етапі проектування обов’язково враховують необхідний охоплення вентиляційної системи. Якщо потрібно забезпечити свіже повітря в декількох приміщеннях, то вибір роблять на користь систем канального типу. Якщо потрібне свіже повітря лише в окремо взятому приміщенні, то в подібній ситуації монтують вентиляцію безканального типу. Незалежно від вибору пам’ятають про необхідність регулярного обслуговування всіх елементів для підтримки їх працездатності.