Скляна плитка в інтер’єрі

Скляна плитка з давніх-давен використовується для облицювання будівель, фасадів будинків, за допомогою скла декорують суспільно доступні приміщення (лікарні, поліклініки, станції метро, ​​музейні кімнати). З недавнього часу скляну плитку почали застосовувати у фінальному оздобленні житлового приміщення, швидко розкрили її переваги перед керамічним аналогом. З того часу скло швидко і впевнено завойовує позиції на ринку оздоблювальних матеріалів.

Плюси та мінуси скляної плитки
Знайомитись із оздоблювальним матеріалом почнемо з плюсів використання. Переваг скляної плитки налічується чимало.

У склі відбивається світло, таким чином приміщення стає світлішим без додаткових джерел електрики. Візуально простір стає ширшим, за допомогою скла з’являється можливість збільшити малогабаритне приміщення.
Вологостійкість матеріалу дозволяє використовувати у вологих приміщеннях, у місцях із постійними забрудненнями: ванна кімната та кухня. Догляд за скляною плиткою простий, не потребує спеціальних засобів, не боїться впливу хімічних та абразивних частинок.
Скло не накопичує наліт, на ньому не утворюються пліснява, покриття береже здоров’я людини.
Довговічність покриття, скло не вигоряє на сонці, не темніє і не втрачає блиску.
Екологічно безпечний склад дозволяє використовувати скляну плитку у дитячій кімнаті.
Різноманітність кольорів та малюнків не залишить байдужим жодного покупця.
Важливо врахувати і недоліки скляної плитки, незважаючи на те, що їх значно менше ніж переваг. Скло – тендітний елемент, механічні удари здатні залишити тріщини і відколи, хоча останнім часом на ринок почали випускати плитку з міцного скла. Вартість скляної плитки, створеної на виробництві, вища за керамічний аналог, хоча зроблена своїми руками скляна плитка обійдеться вам з кілька разів дешевше.

Види скляної плитки
Різноманітність видів плитки зі скла допоможе легко підібрати необхідний оздоблювальний матеріал за проектом інтер’єру.

Емальована скляна плитка. Випускається в трьох розмірах, покрита різнокольоровою емаллю, що робить плитку зі скла непрозорою та різнокольоровою.
Скляна плитка марбліт. Виготовляється з кольорового або матового скла, має гладку або ребристу лицьову сторону.
Скляна плитка стемаліт. Є похідною керамічної плитки, виготовляється із загартованого скла. Стійка до морозу та механічних пошкоджень, тому часто використовується для зовнішнього облицювання.
Скляна плитка пенодекор. Має високі морозостійкі властивості, товщина плитки досягає 40 мм, завдяки чому її використовують не тільки для облицювання. З пенодекору створюють скляні перегородки в кімнатах та душових, вона витримує будь-які кліматичні умови, а також стійка до механічних пошкоджень та постійного стирання.
Скляна плитка з малюнком. Можливий вибір будь-якого малюнку, аж до особистої фотографії. Важливо пам’ятати, що покриття вибраного малюнка здійснюється за допомогою плівки, нестійкої до вологи.
Скляна плитка-скломозаїка. Маленькі квадратики мозаїки наклеєні на основу, що тримає зібране панно разом. Можливості декору під час використання мозаїки обмежені лише вашою фантазією.
Особливості укладання скляної плитки
Скло – матеріал гладкий, і якщо гладкість лицьового шару є гідністю, то в роботі зі скляною плиткою саме через гладкий внутрішній шар є деякі складності. Виняток складає скляна мозаїка, заводським способом нанесена на паперову основу, а також пенодекор, що володіє шорсткою внутрішньою поверхнею. Ці види скляної плитки можна клеїти на традиційний цементний розчин. Шорсткість іншим гладким поверхням надають за допомогою мастики. Крім того, непрозору скляну плитку зсередини можна покрити бітумом, прозору скляну плитку – рідким склом, після шару засобу посипати піском. Після підготовки поверхні робота зі скляною плиткою не відрізняється від технології приклеювання керамічної плитки до стіни.

Скляна плитка є гідним конкурентом керамічної, завдяки довговічності, простому догляду та широкому асортименту видів та кольорів.