Панно з плитки

Панно – назва способу фінальної обробки стін, підлоги або потоку, при якому з керамічної або скляної плитки викладається малюнок на всю або більшу частину стіни. Декоративне панно давно використовується у дизайні громадських та житлових приміщень, цей прийом ефектно прикрашає інтер’єр будь-якої кімнати у будинку. Про види панно з плитки я розповім у статті нижче.

Види панно з плитки
Панно діляться за кількома критеріями. За матеріалом виготовлення розрізняють панно зі скляної чи керамічної плитки. Крім власне малюнка, використовуються різні декоративні елементи, що робить зовнішній вигляд панно закінченим та цілісним (бордюри, об’ємні елементи, поєднання рельєфних та гладких видів плитки, контрастні відтінки). Розглянемо основні види плиткового панно.

Одноплиткове панно. Картина розташовується повністю на одній плитці, що полегшує роботу з цим видом обробки. Щоб малюнок не губився, панно з картинами повторюється з певною періодичністю на поверхні, що викладається.
Панно з кількох плиток. Малюнок розбитий на кілька плиток, що з’єднуються на поверхні у певній послідовності. Найбільш поширений вид панно, що використовується у житлових приміщеннях.
Мозаїчне панно. Цілісна картина, що складається із дрібних елементів плитки. Загальне враження можна створити, відійшовши від стіни панно на деяке видалення.
3D-панно. Вибраний сюжет наноситься на плитку за допомогою фотопринтера, картина виходить об’ємна та реалістична.
Панно вільного розміру. Малюнок на кожній плитці розроблений таким чином, щоб панно без втрати якості картини можна було збільшувати в сторони та у висоту, додаючи або зменшуючи необхідну кількість елементів.
Панно із битої плитки. Для створення малюнка зі шматочків битої плитки необхідно мати фантазію та творче бачення. Важливо підбирати правильні шматочки, щоб місце відведене під панно було заповнено повністю.
Критерії вибору панно
Вибір панно у житлову кімнату визначається не лише особистими уподобаннями господаря будинку. Щоб малюнок виглядав цілісно та доречно, існують критерії вибору панно, засновані на нюансах професійного дизайну приміщень.

Малогабаритне приміщення прикрасить панно середніх розмірів з нейтральними малюнками або орнаментом, візерунком. Тематична картина займе багато корисного простору, візуально тиснутиме на людину. Використовуйте монохромні кольори із декількома яскравими акцентами.
Невелике панно чи дрібний малюнок загубиться у великій кімнаті. Простір дозволяє розгулятися фантазії, виділіть для картини цілу стіну, зробіть плавний перехід на сусідні.
Морська тематика – найкращий вибір для ванної кімнати, кольору та зображення сприяють розслабленню, підійде для середземноморського стилю.
Класичний інтер’єр доповніть традиційними елементами: квіти, метелики, краєвиди.
Інтер’єр у східному стилі потребує орнаментів та візерунків у яскравих тонах.
Кантрі-кімната вітає стримані пастельні тони: кремові, світлі відтінки коричневого кольору, білі та сірі тони.
Особливості укладання панно з плитки
Безпосередньо монтаж панно із плитки нічим не відрізняється від укладання традиційної плитки на основу. Технологія включає кілька ключових етапів: розмітка основи, нанесення цементної суміші, розрівнювання шпателем із зубами, приклеювання плитки до основи. Але є деякі нюанси роботи з панно.

Щоб панно виглядало цілісним, укладати плитку з панно необхідно без швів, стик у стик.
При укладанні панно з плитки як ніколи важлива розмітка основи. Крім розмітки, необхідно нанести номери послідовності викладки на саму плитку і на основу.
Починайте укладання з нижнього ряду. Якщо панно займає не всю стіну – спочатку викладіть панно, тільки після цього займіться тлом.
Фахівці рекомендують спочатку викладати ті плитки, які мають малюнок, оскільки недоліки фонових елементів, зміщені до кутів, будуть менш помітні.
Перед викладкою на стіну потренуйтеся на підлозі. Складіть малюнок, переконайтеся, що вас все влаштовує. Тільки після такої репетиції починайте послідовно переносити плитку на основу.
Панно з плитки – ефектна прикраса та зручний спосіб облицювання. Плитка, керамічна або скляна, проста у догляді, а завдяки довговічності покриття панно швидше набридне, ніж прийде в непридатність.