Інтер’єр у романському стилі

Романський стиль у чистому вигляді вкрай рідко зустрічається в сучасних будинках через свою похмурість і навіть суворість. Проте стилізація під середньовічний інтер’єр романської епохи цілком застосовна у просторих заміських котеджах. Незважаючи на аскетичну стриманість та монументальність стилю, грамотно оформлений дизайн приміщення може стати справді величним, при цьому досить м’яким, теплим та приємним для сприйняття.

Особливості стилю
Інтер’єр у романському стиліВізитною карткою романського стилю є його простота та міць. Суворість інтер’єру, відсутність декоративних надмірностей, скромність внутрішнього оздоблення, гармонійне поєднання плавних ліній і м’яких форм, вузькі вікна з арочними прорізами, масивні колони, дверні портали, приглушене світло, стриманість палітри кольору, простота обробки – все це риси романського стилю.

Колірна палітра
Інтер’єрам романської епохи були властиві переважно нейтральні темні тони: сірі, коричневі. Щоб житло не виглядало надто тьмяним і похмурим, у сучасній стилізації можна використовувати і світліші відтінки, наприклад, бежевий або білий. Однак, краще їх поєднувати з контрастним коричневим кольором.

Обробка стін
Традиційно стіни у романському стилі виконані з натурального каменю. Однак таке оздоблення створює відчуття похмурості. Розбавити сіру, нудну поверхню стін можна кольоровими вітражами, фресками та дерев’яними модулями із темних порід деревини.

У сучасному інтер’єрі як матеріал для обробки частіше використовується однотонна венеціанська штукатурка і настінний живопис з релігійними мотивами.

Стеля
У романському стилі стелі оформляється в тій же кольоровій гамі, що й стіни приміщення. По суті він є своєрідним їх продовженням. Як правило, представлений у вигляді склепінь з дерев’яними вставками чи балочними перекриттями. Доповнити романський інтер’єр можна і стелею.

Підлогове покриття
Середньовічні підлоги були викладені мозаїкою із грубого темного каменю. А сучасні квартири можна стилізувати під романську епоху, використовуючи як покриття для підлоги мармурову або керамічну плитку великих розмірів. При цьому бажано, щоб поверхня матеріалу за текстурою та кольором імітувала камінь. Для оформлення романського інтер’єру в заміському дерев’яному будинку допустиме облицювання підлоги паркетом із масиву темних порід деревини.

Меблі
Особливості романського стилю в інтер’єріРоманські меблі дуже прості, якщо не сказати примітивні. Це насамперед стіл із дуба чи кедра, дерев’яні лави грубих форм, табурети на трьох ніжках, стільці з високим спинками, ліжко з балдахіном. Для зберігання речей використовуються скрині та комоди з чавунними вставками, а ось шафи неприйнятні.

Як прикраса використовуються ковані залізні елементи або різьблення. Найчастіше меблі забарвлені в яскраві природні кольори: червоний, зелений, жовто-коричневий. Ніякої оббивки на ній не повинно бути, хіба що розписна обтяжка з полотна.

Елементи декору
Інтер’єр, оформлений у романському стилі, вирізняється дуже скромним, аскетичним декоруванням. Всі елементи, що використовуються, повинні нести смислове навантаження і передавати атмосферу середньовічного замку.

На вікнах, як правило, красуються важкі драпірування холодних тонів. На стінах – рельєфні зображення, гобелени чи картини у металевих рамках. Як аксесуари можна використовувати ковані люстри на ланцюгах, дзеркала, невеликі теракотові статуетки, предмети лицарської тематики (зброя, герби, середньовічна зброя), світильники у вигляді смолоскипів. Гармонійно впишеться в інтер’єр заміського котеджу камін.

Незважаючи на те, що романський стиль часом здається занадто похмурим і холодним, сучасна стилізація дозволить перетворити ваш котедж на справжній замок, в якому пануватиме романтична та таємнича атмосфера середньовіччя.