Як зекономити на опаленні приватного будинку?

Напевно, сьогодні це найактуальніше питання для мешканців приватних домоволодінь, тож постараємось у ньому розібратися. Відразу треба сказати, що заощадити на опаленні будинку цілком можливо, тому що всі опалювальні системи підбираються для кожного котеджу індивідуально і найголовніше, ретельно та з серйозним підходом до розрахунків витрат. Саме при розрахунку витрат на опалення вимальовується ясна і правильна картина по економії бюджету на опалювальний сезон, і комфортність життя в зимовий період, який триває майже 8 місяців на рік.

Щоб дійсно заощадити на опаленні, при розрахунку витрат потрібно враховувати такі фактори:

1. Наскільки грамотно та повноцінно утеплено ваш будинок?
2. Наявність комунікаційних потужностей, що знаходяться поряд з будинком, у нашому випадку це силова електроустановка.
3. У якому режимі експлуатуватиметься будинок у зимовий період?
4. Обчислення середньої температури навколишнього середовища у найхолодніші місяці.
5. Вибір теплового носія, адже саме від нього залежать основні витрати в опалювальний сезон.
6. Ціна на паливо та його доставку до місця розташування будинку, від цього розрахунку залежатиме вибір нового опалювального обладнання, якщо у вас його ще немає або ви зважилися на заміну старого.
Ось, в принципі, такі основні показники, що впливають економію на опаленні приватного будинку.

Судячи з цих показників, можна вже орієнтуватися в поставленій задачі.

Повернемося до питання про теплові носії
Як заощадити на опаленні приватного будинку У нашому регіоні оптимальним варіантом для середньої сім’ї є або дрова, або вугілля або електроенергія, ну а якщо є вихід на «халявний» мазут, то включаємо і цей варіант.

Спочатку, начебто все за логікою речей, поруч лісовий масив – користуємося дровами, є вантажівка і поруч вугільний склад, можна привезти і вугілля. Але чи зручно використовуватиме це паливо – залишається питання. Нічні «хитання» по будинку для підкидання дров у котел, постійний бруд від використання вугілля, облаштування додаткового приміщення для складування – все це якось не в’яжеться з економією витрат на опалення, принаймні щодо трудовитрат і комфорту.

Можна припустити та розрахувати трохи нестандартний спосіб опалення будинку в зимовий період. Наприклад, як варіант! Найдоступніші види теплових носіїв – це тверде паливо та електрика. В цьому випадку їх можна скомбінувати, тобто встановити два види опалювальних котлів – твердопаливний і електричний. Так, зрозуміло, що затратно, що технічно складно, але…. Фактично нічого не змінюється, крім збільшення фінансових витрат, але це поки що…

Опалювальна система, тобто. розведення по будинку, залишається єдина, потрібно лише купити та встановити два котли. Що ми маємо при цьому? Спочатку – суттєві витрати на купівлю теплоносіїв. Але при подальшій роботі котлів економія на опаленні швидко компенсує стартові витрати. Для цього використовуємо вдень твердопаливний котел з перемиканням режиму роботи, а за нічним тарифом на електрику – електричний котел. Крім того, наявність двох котлів дає право вибору більш вигідного виду палива, і допоможе уникнути форс-мажорних обставин у період опалювального сезону.

Як заощадити на опаленні будинку взимку

Застосовувана комбінована система економії опалення в приватному будинку вже давно має популярність у середній смузі Росії, тому може і варто обговорити її детальніше.