Як вибрати композитну металочерепицю та підготувати її для укладання

Металочерепиця – один з матеріалів, що найчастіше використовуються для створення покриття покрівлі. Її укладання не складне, але до початку робіт важливо зрозуміти технологію та придбати всі необхідні інструменти, матеріали. І ще необхідно точно знати правила вибору якісного покриття, щоб створити надійну та довговічну покрівлю.

Зрозуміло, що власники приватних будинків хочуть зробити їх не лише комфортними, а й надати фасаду та покрівлі, а також дворику привабливості. Звичайно, в першу чергу, стіни і дах будинку захищають людей, що живуть там, від спеки і холоду, опадів та інших природних проявів. Будинок має бути затишним і комфортним, тому кожному його елементу, в тому числі покрівельному матеріалу, приділяється багато уваги.

Покрівля з металочерепиці – одне з популярних рішень, ви можете побачити фото таких будівель на просторах інтернету, в друкованих виданнях та просто на сусідній вулиці. З боку видно, що таке її виконання робить будинки гармонійними, дозволяє підібрати матеріали різної форми та кольору.

Металочерепиця: оформлення покрівлі

Ще кілька десятків років тому більшість будинків мала сірі покрівлі з шиферу, він був найпоширенішим матеріалом. І не через свою естетичність чи комфортність, просто інших матеріалів практично не було, а існуючі мали високу вартість.

Але зараз ситуація на будівельному ринку кардинально змінилася, і покупці мають широкий вибір матеріалів і за вартістю, і з оформлення. Це кожному дає можливість збудувати будинок, про який він мріяв.

І часто покрівельним матеріалом, здатним реалізувати мрію, є металочерепиця. Вона займає лідируючі позиції з продажу, тому що покупців приваблює легкість матеріалу, його прийнятна вартість та презентабельність, яку вона надає будь-якій будівлі.

Матеріал створюється в різних формах і багатьох кольорах, тому здатний втілювати найбільш складні дизайнерські рішення.

Вибір кольору

Оскільки кольорів та фактур справді багато, часом покупцям це ускладнює вибір. Тут на допомогу можуть прийти поради дизайнерів:

Для будови в такому стилі варто вибирати нейтральні кольори покрівельного покриття.

Гармонійне поєднання кольору даху та стін – обов’язкова умова. Тому для того, щоб створити гармонію при світлих стінах і темній покрівлі, створіть оздоблення в тому ж темному кольорі на вікнах та дверях, будь-яких архітектурних деталях вхідної групи.

Правильно комбінуйте металочерепицю та з матеріалом для стін, а не тільки з його кольором. Наприклад, до стін з бруса підійде коричнева покрівля, а з цегляною стіною красиво поєднуватиметься червона покрівля.

Як змонтувати покрівлю

До початку робіт із укладання металочерепиці, якщо ви плануєте виконувати їх самостійно, вивчіть послідовність робіт. Починається все з підготовки покрівельного «пирога», тобто всіх шарів, які зроблять дах надійним та теплим. Кожен шар має своє призначення. Особливо важливо все виконати правильно у будинку з житловою мансардою:

Внутрішня обшивка. Вона розділяє мансарду та покрівлю, виконується з гіпспокартону чи вагонки.
Пароізоляція. При утепленій покрівлі вона дуже важлива, оскільки захищатиме утеплювач від впливу вологи та пари, що утворюється у житловому приміщенні.
Шар утеплювача. Тут уже вибирають його жорсткий варіант – листи мінеральної вати. Вони повинні щільно стикатися, щоб не було потоку повітря між ними.
Обрешітка, яка дозволить створити простір для повітря між шарами.
Гідроізоляція. Цей шар захищатиме утеплювач та будинок від проникнення вологи зовні будівлі. Необхідний зазор, через який йтиме волога, що осідає на плівці.
Настил у вигляді грат для укладання металочерепиці.
Для тих, хто не займається покрівельними роботами професійно, будуть корисні поради:

Як матеріал для утеплення можна вибрати пінополістрирол.

Рубероїд не варто використовувати як гідроізоляцію покрівлі, тому що він не здатний прослужити довгий час, як металочерепиця. Тобто приблизно років за сім чи менше потрібно буде робити ремонт покрівлі. Тому сучасні матеріали з можливістю тривалого використання будуть надійнішими. Вони не тільки закриють все від проникнення води зовні, а й випустять туди зайву пару.