Як вибрати електричний плиткоріз: рекомендації професіонала

Для чого потрібний плиткоріз
Серед усіх оздоблювальників плиточники стоять окремо. Це своєрідна каста майстрів, які зазвичай займаються суто своєю справою і не розмінюються на «широкий профіль», а багатоверстатники, у свою чергу, рідко беруться за кахель. Робота плиточника, якщо вона виконується акуратно та в усіх інших сенсах професійно, завжди коштує недешево. На це є вагомі причини, починаючи з особливо пильної уваги замовника до результату, закінчуючи набором спеціального дорогого інструменту (покажи, чим ти ріжеш плитку, і я скажу хто ти).

Звичайно, кахель можна кроїти за допомогою болгарки, механічного плиткоріза і навіть склоріза. Але за якістю це все не найкращі варіанти, які годяться тільки якщо оброблений вручну край буде накритий заводським. Крім того, не кожна плитка може бути коректно переламана у розмір після проходу ролика механічних пристроїв (склоріз, ручний різак) по глазурі. Міцний кахель для підлоги, керамограніт, відносно товсті кам’яні плити неможливо укорочувати таким інструментом. Більшість механічних плиткорізів не призначені для видалення від кахлю невеликої смуги – традиційний мінімум становить близько 30-40 мм. З подібними завданнями може впоратися УШМ, укомплектована відрізним алмазним диском, але вона генерує надто багато шкідливого кам’яного пилу. Страждає не тільки здоров’я оператора, все навколо покривається солідним шаром відходів дрібнозернистих, що погіршують адгезію всіх поверхонь. Якщо поряд з місцем роботи є житлові приміщення – вберегти інтер’єр від забруднення дуже складно. І як би акуратно ви не працювали, різ з-під болгарки не буде достатньо рівним, щоб залишити його на увазі. А якщо потрібно болгаркою виготовити на плитці фацет (заточити на кут) — необхідно бути справжнім художником із залізною рукою та нелюдським терпінням. Щоб уникнути таких обмежень, і були розроблені електричні машини для різання плитки.

Принципово багато загального плиткоріза має з циркулярками, торцювальними пилками. Так само прямо (щодо осі обертання шпинделя) розташований мотор, відрізне коло, часто закрите кожухом, опорний майданчик або міцна станина з поворотною головою. Родзинкою інструменту варто вважати застосування диска з алмазним напиленням, подачу води в робочу зону, складну систему захоплення та позиціонування заготовки.

Алмаз перевершує по твердості всі відомі матеріали, тому легко долає натуральний та штучний камінь, бетон, цегла, скло, кераміку, фарфор, граніт, мармур – всі ці матеріали можна обробляти електричним плиткорізом, потрібно лише підібрати потрібний диск та правильну швидкість подачі.

Вода потрібна для охолодження поверхні деталі та робочого оснащення, суцільні кола для мокрого різання в даних ситуаціях ходять набагато довше за «сухі». Крім цього, вода своєрідно змащує точку різу, і, звичайно, «в’яже» пил, її немає зовсім. Вологе оброблення мінеральних матеріалів виходить швидкою і дуже чистою, край вдається зробити гладким, без сколів основного матеріалу та помітного пошкодження глазурі. Краще в цьому плані, мабуть, лише гідроабразивне різання, яке виконується на спеціальному обладнанні.

Системи паралельних та кутових упорів, рейкова протяжка, консольний занурювальний механізм, похилі регулювання, обмежувачі, покажчики ліній, лінійки та шкали – все це працює на точність та стабільну геометричну повторюваність. Щоправда, є й ручні електричні плиткорізи, не надто схожі на верстат, але про них трохи згодом.

Отже, чим хороший електричний плиткоріз, в порівнянні з механічним та УШМ:

лінія різу виходить дуже рівною;
кількість та розмір сколів – мінімальні;
можна обробляти деталі під кутом;
відсутня запиленість на робочому місці;
підвищується продуктивність та безпека;
є можливість кроїти плитку по діагоналі, врізатися в середині, робити пази;
не проблема відрізати навіть лише кілька міліметрів від краю;
товщина оброблюваної заготовки обмежується практично лише глибиною занурення оснастки.
Недоліки електричного плиткорізу:

цей інструмент не може кроїти за вигнутими лініями (а іноді потрібно);
якісний та функціональний, він відносно дорого коштує.
Який тип плиткорізу краще
Алмазна пила – ручний плиткоріз
Це ручний варіант електричного плиткорізу, який призначений для швидкого сухого та мокрого крою. Машина нагадує циркулярку, є мотор-голова з рукояткою та органами управління, є відрізний диск з кожухом/напівкожухом, є штампована опорна підошва, на якій розташовується регулювання кута нахилу (до 45 градусів) і глибини занурення (Makita 4101 RH), , але дуже зручно та надійно. Хороша платформа не тільки переміщається щодо пиляльного полотна, але й може мати ролики для легкого ходу по плитці. До деяких алмазних пил опційно пропонується паралельний упор.