Скляна перегородка своїми руками

Перегородкою називається не глуха стіна, що відгороджує частину приміщення. Перегородки в інтер’єрі застосовуються для зонування простору. Скляна перегородка – незвичайний спосіб декору приміщення. Скляна перегородка улюблена дизайнерами за легкість та відчуття розширення простору, незважаючи на вимушене обмеження площі. Установка скляної перегородки – завдання не просте, але здійсненне.

Метод цегляної кладки
Перегородка зі склоблоків – найпоширеніший спосіб зонувати простір за допомогою скла. Така перегородка виглядає як зроблена з льоду, вона функціональна, проста у догляді, і легко впишеться в будь-який інтер’єр, будь то вітальня або ванна кімната. Існує два способи будівництва перегородки зі склоблоків, спочатку розглянемо спосіб цегляної кладки.

Підготуйте необхідний будівельний матеріал та інструменти. З матеріалів вам знадобляться склоблоки обраного кольору та розміру, розчин кладки (можна використовувати плитковий клей), армуюча стрічка, стрічка ПВХ, і затирання відповідного кольору.
Визначте точку перетину підлоги та стіни, з якої буде побудовано перегородку. З цієї точки проведіть олівцем дві перпендикулярні лінії – на підлозі та на стіні. На підлозі перевірте горизонтальність за допомогою будівельного рівня, а на стіні – використовуйте виска. Пам’ятайте, що точність з’єднання блоків залежить від якості вирівнювання стін і підлоги.
По прокресленій лінії на підлозі та стіні приклейте стрічку ПВХ. Довжина стрічки відповідає довжині майбутньої перегородки. Стрічка захистить будову від пошкоджень внаслідок усадки будинку.
На два суміжні краї склоблоку нанесіть клей, встановіть склоблок на стрічку (починайте від стіни), простучіть вільні від клею краї. Викладайте ряд блок за блоком, вставляючи між ними спеціальні хрестики для утримання потрібної відстані.
Між рядами по горизонталі та вертикалі прокладайте арматурний дріт, він допоможе утримати велику вагу перегородки.
Не поспішайте викласти перегородку за день, після кожних 3-4 рядів робіть перерву до висихання суміші. Надлишки розчину, що виступає між блоками, видаляйте до затвердіння. Разом із ним прибирайте і хрестики.
Через добу після завершення кладки склоблоків займіться затиркою. Коли розчин висохне, зніміть зі скла захисну плівку. Перегородка готова!
Застосування модульної решітки
Ще один спосіб монтажу склоблоків – встановлення модульних ґрат. Цей спосіб швидше вимагає менших енерговитрат, але має і ряд недоліків. Модульна решітка є дерев’яним каркасом необхідного розміру з віконцями для встановлення склоблоків. Каркас кріпиться до стіни, підлоги чи стелі за допомогою дюбелів, а склоблоки надалі вставляються в отвори. Фіксація склоблоків відбувається за допомогою гумової прокладки, а також за потреби – герметиком. Переваги модульних ґрат полягають у простоті монтажу, можливості заміни одного склоблоку у разі пошкодження. До мінусів методу відноситься низька шумоізоляція порівняно з попереднім способом. Та й міцність у склоблоків, зафіксованих за допомогою клеючого розчину, набагато вища, ніж у дерев’яного каркаса.

Альтернативні методи встановлення скляної перегородки
Склоблоки – найпоширеніший спосіб встановлення скляної перегородки будинку. Однак, існують не менш цікаві на вигляд варіанти, які теж користуються популярністю.

Перегородка із цільного скла. Елегантна та ледь помітна, така перегородка прикрасить будь-який інтер’єр. Однак, встановлення скляної перегородки своїми руками – непросте завдання. Необхідно правильно вирахувати масу скла та навантаження на профіль, щоб не сталося випадання скла з профілю.
Перегородка зі скляної плитки. Не зовсім скляна перегородка, але цегляна або гіпсокартонна стіна, обклеєна скляною плиткою – цікавий хід, що має додаткову звукоізоляцію.
Перегородка із дзеркальної плитки. У цьому методі важливо врахувати три нюанси: дзеркальну плитку укладайте на герметик або рідкі цвяхи, міжплиткові шви залишайте не більше 3 мм (інакше відображення спотвориться), і не бажано встановлювати дзеркальну плитку у ванній кімнаті (темніє від вологості).
Як бачите, скляна перегородка своїми руками – посильне завдання для чоловіка. При виборі скляного способу декору приміщення пам’ятайте, що перегородка займе багато місця, перед початком роботи накресліть схему, щоб візуально представляти кількість вільного простору.