Каміни та печі з цегли своїми руками

Каміни – це найпростіші печі. Коефіцієнт корисної дії мають лише 20%. Але, тим не менш, погодьтеся, так приємно в студену зиму провести вечір біля каміна, дивлячись на язики полум’я, що заколисують. Каміни дуже добре вентилюють приміщення, в якому ніколи не буде вогкості. Кімната з каміном виглядає затишно та дорого. Що ж, у такому разі збудуємо камін своїми руками. Але спочатку необхідно ознайомитися з конструкцією та схемою каміна. Дуже важливо все правильно спроектувати, щоб запобігти небезпеці. Адже дим, вогонь, гар становлять серйозну загрозу для здоров’я та життя людини.

Якщо ви вперше зважилися взятися за будівництво каміна та сумніваєтеся у своїх силах, то краще звернутися за допомогою до фахівця.

А тепер давайте все ж таки розберемося, які каміни бувають. Найважливіше яке паливо ви вибираєте:

• Природний газ

• Дрова

• Вугілля

Каміни, які опалюються дровами або вугіллям, прийшли до нас з давніх часів і по праву займають перше місце за своїм «живим» духом. Всі ми знаємо, яке домашнє, рідне тепло, що зігріває справжнього вогню. Ще з давніх-давен, коли жили перші люди, вогонь вважався символом Духа і Бога. Втілював собою перемогу світлих сил над темними. Маючи такий камін, ваш будинок стане затишніше та наповниться позитивною атмосферою. Після протоплювання, дров’яні каміни тримають тепло ще 4 -5 годин. Що, погодьтеся, дуже зручно.

Газові каміни дешевші та легші в експлуатації. У них є газовий атмосферний пальник та керамічні «дрова», при нагріванні вони розжарюються до червоного кольору, імітуючи вогонь.

Існують каміни, що використовують електрику і повністю наслідують справжні дров’яні каміни з ефектом вугілля, що тліє, і мов полум’я. Вони не потребують димаря і включаються в розетку.

І, звісно, ​​екокаміни. Даний тип працює на екологічно чистому рідкому паливі, продуктом згоряння якого є вода та вуглекислий газ. Це скоріше декоративний вид каміна, який можна придбати для звичайної квартири.

Якщо ви є щасливим власником приватного будинку або дачі, то легко можете втілити в життя мрію про наявність у вашому будинку каміна. Його, як правило, встановлюють у кабінетах, вітальнях, бібліотеках, спальнях із великою площею. Власники квартир, на жаль, можуть зупинити свій вибір лише на придбанні електричного чи екокаміну. Розміщення ж дров’яного каміна у разі неможливо чи вимагатиме складнощів у отриманні дозволу від відповідних організацій.

Каміни встановлюють біля стіни, в кутку, і рідко, що окремо стоять.

Вирішивши для себе, де і який камін встановлюватимете і, маючи проект, можна розпочинати роботу.

Конструкція каміна складається з топки та димаря. Димар відповідає за тягу. Для його будівництва беруть цеглу, металеві чи скляні труби.

Будівництво каміна починається із фундаменту. Він має бути власним, не пов’язаним із фундаментом будинку. Доцільно передбачити наявність каміна ще при будівництві будинку. Якщо будинок вже відбудований, то доведеться розкривати підлогу для заливання фундаменту, які згодом повинні бути вищими за рівень фундаменту на 10 см.

Основу вогнища та порталу укладають з вогнетривкої цегли. Не можна при будівництві використовувати силікатну цеглу, а тільки вогнетривку або червону. Глибина осередку, зазвичай, становить 50см.

Облицювання, тобто декор каміна виконується, кахлем, кахлями, штукатуркою. Безперечно, найчастіше поширені натуральні камінні облицювання з пісковика, граніту або мармуру. Вибираючи мармур, вам надається велике колірне рішення. Мармур буває червоний, жовтий, чорний, білий, темно коричневий, зелений, блакитний. Він чудово поєднується зі склом, цеглою, бронзою та з керамічними елементами декору.

Поверхня може бути полірованою або шорсткою, штучно зістареною, бучардована. Мармур досить довговічний та міцний. Якщо засоби не дозволяють робити облицювання каміна мармуром, оскільки це досить дорогий камінь, ви можете використати штучний камінь. Варіантів багато, і ви з легкістю можете вибрати будь-який на свій смак.

Коли камін буде готовий і завершено всі роботи, не поспішайте відразу його протоплювати. Нехай добре схопляться і просохнуть усі його складові. Через певний час (залежно від матеріалів) можна топити, плавно підвищуючи температуру. Спочатку папером, дровами, а потім можна вже використовувати вугілля. Намагайтеся затоплювати ваш новий камін щодня.