Різновиди шпалер для стін – паперові, текстильні, вінілові, флізелінові, рідкі

Однією із завершальних стадій ремонту є обклеювання стін. На добірку та придбання потрібного різновиду шпалер йде більше часу, ніж на сам ремонт, тому що від вибору залежить, скільки фінансів готовий витратити покупець. Будівельні магазини надають великий асортимент різноманітних оздоблювальних матеріалів, що відрізняються між собою типом, розміром, візерунками та ціновою політикою.

Основні різновиди шпалер для стін
Основні різновиди шпалер Існує кілька різновидів шпалер, кожен вид з яких має унікальні характеристики. Одні дешеві, інші добре приховують дефекти стін, а деякі мають водовідштовхувальні властивості. Основні види шпалер можна об’єднати у такі групи:

паперові
вінілові
флізелінові
текстильні
на основі шовкових ниток (шовкографія)
Різновиди паперових шпалер

Найпопулярнішими видами шпалер населення вважаються паперові, т.к. вони мають низьку ціну, а також прості у застосуванні. Цей різновид підходить до різних типів приміщень з низьким рівнем забруднення і з невеликою вологістю повітря. А недоліками є:

низький рівень теплопрохідності та звукоізоляції
малий термін експлуатації
слабка стійкість до ультрафіолету
Для збільшення стійкості до негативних факторів, краще придбати такий різновид як дуплексні (двошарові) паперові шпалери замість одношарових. Так ваші стіни набагато довше залишатимуться красивими, та й їхні дефекти стануть майже непомітні на візуальному рівні.

Текстильні шпалери для стін

Дані шпалери виготовляються з натуральних матеріалів (шовку та вовни), але можуть комбінуватися і з синтетикою, що підвищує їх стійкість, пожежну та еластичність.

Різновиди вінілових (мийних) шпалер

Завдяки матеріалу – полівінілхлориду, дані оздоблювальні матеріали для стін відрізняються винятковою стійкістю та великим терміном служби. Вони захищені від впливу сонячних променів, води та бруду.

До вінілових шпалер також відноситься – шовкографія, в структурі матеріалу якої застосовуються шовкові нитки.

Різновиди флізелінових шпалер

Головним сполучним компонентом у цих шпалерах, які переважно йдуть під фарбування, є флізелін, що містить целюлозу та штучні тканинні волокна. При фарбуванні фактурної поверхні виходить гарний рельєфний малюнок, що імітує декор, а при зміні інтер’єру можна легко за допомогою фарби змінити колір.

Плюсами такого різновиду вважається щільна основа, що забезпечує покриттю міцність та пожежну безпеку. Флізелінові шпалери, завдяки своїм властивостям, дозволяють стінам «дихати».

Серед мінусів можна виділити високу ціну і схильність до механічних пошкоджень.

Різновиди рідких шпалер

Рідкі шпалери – це один з декоративних матеріалів для обробки стін усередині приміщень, що з’явився у нас на ринку порівняно недавно, але вже набув широкої популярності серед населення. Повага до цього різновиду прийшла за рахунок легкості застосування у ремонтних та будівельних роботах.

Основою рідких шпалер є екологічно чиста клеюча речовина, яка не має у своєму складі піску. Спектр застосування рідких шпалер не обмежений, оскільки матеріал змішується з водоемульсійною субстанцією і наноситься на будь-яку поверхню, при цьому не залишає швів.