Фарбування стін: використовуємо грамотний підхід

Фарбування стін, як фінішне їхнє оздоблення, все більше популярне. Це й не дивно, адже асортимент лакофарбової продукції за останні роки зріс у рази, при цьому покращала якість фарби та її властивості. Змінились і самі технології фарбування.

Мода на обклеювання стін шпалерами залишилася в недалекому минулому, та й на інші оздоблювальні матеріали попит поступово падає, чого не скажеш про «захмарні» ціни на цю продукцію. Вартість ж фарби залишається, як завжди, демократичною. Підвищений попит на фарбу підвищує обсяги виробництва та продажів, що позитивно позначається на її ціні, завжди доступній для простого обивателя.

Підготовчі роботи
Отже, ви затеяли ремонт, зняли старі шпалери та вирішили пофарбувати стіни своєї квартири. Що потрібно враховувати, перш ніж розпочати фарбувальні роботи?

Фарба не здатна приховати тріщини, нерівності та інші недоліки поверхні стін. Отже, фарбування стін повинне проходити на вирівняній поверхні. Роботу цю потрібно зробити якісно, інакше забарвлені стіни видадуть усі ваші огріхи.
Для різних типів приміщень (житлових або вологих) є своя фарба з оптимальним складом. Щоб не розчаруватись згодом, купуйте фарбу за призначенням.
При дотриманні цих рекомендацій, фарбування стін буде вам в задоволення, а результат перевершить усі очікування: ваше житло зміниться, набуде легкості та доглянутого вигляду.

Результат фарбування практично повністю залежить від основи.

Спочатку проводять оштукатурювання стін, краплі та патьоки зчісують грубою нейлоновою щіткою.

Після висихання штукатурки стіни піддають ґрунтуванню, а потім за допомогою фінішної шпаклівки вирівнюють поверхню та шліфують.

Після висихання шпаклівки стіни ґрунтують знову – це забезпечить кращу адгезію поверхні та фарби. Фарбувати стіни можна тільки після того, як стіни остаточно висохнуть.

При виявленні шлюбу або при внесенні змін у задумане оздоблення кольору, фарбу зчищають шпателем і повторюють весь процес заново: грунтовка, шпаклівка, шліфування.

Застосування ґрунтовки
Багато людей при ремонті нехтують ґрунтуванням стін, вважаючи цей процес зайвим і необов’язковим. Але ця думка неправильна. Грунтовка забезпечує відмінну адгезію поверхні з матеріалом. Крім того, антибактеріальна ґрунтова емульсія має дезінфікуючі властивості, що особливо важливо для вологих приміщень. Ґрунтовка проникає в пористу структуру матеріалу стін та перешкоджає утворенню в ній грибка та плісняви.

Під фарбування стін краще використовувати ґрунтовку на основі акрилу, на неї добре лягають акрилові та латексні фарби.

Фарбування стін: види фарб
Фарба водоемульсійна
Одна з найбільш популярних і часто використовуються в приміщенні. Такої популярності вона набула завдяки своїм властивостям:

не має запаху;
легка у застосуванні;
не виділяє токсинів;
швидко сохне.
Водоемульсійка застосовується для внутрішніх робіт у приміщенні. При фарбуванні стін або стелі вода випаровується з фарби, залишаючи на поверхні тонку пігментну плівку. Ця плівка відмінно захищає стіни та стелю, при цьому не створює парникового ефекту, пропускаючи випаровування.

Фарбу можна використовувати для будь-яких типів поверхонь, крім металевих. Вода, що міститься в складі фарби, може викликати появу іржі на металі. Також не вдасться використовувати водоемульсійку на поверхні, раніше пофарбованої олійною фарбою.

Фарби, стійкі до вологи та води
Для ванної кімнати та інших приміщень із високою вологістю фарбування стін здійснюється спеціальною стійкою до води фарбою. Такі фарби мають антибактеріальну дію: компоненти фарби (фунгіциди та альгіциди) перешкоджають появі та поширенню грибка, плісняви, мохів та лишайників. Сохне така фарба кілька годин.

Стара знайома – олійна фарба
Масляна фарба популярна багато років, її застосовують для фарбування металевих, дерев’яних та бетонних основ. Через їдкий неприємний запах олійна фарба рекомендована для застосування поза приміщенням. При використанні для внутрішніх робіт, фарбування повинне проводитися при відкритих вікнах, а приміщення має вивітрюватися кілька днів до повного зникнення запаху. У продажу є готові до застосування фарби, так і ті, які потрібно розбавляти оліфою. Слід знати, що фарба, розведена оліфою з лляної та конопляної олії, сохне набагато швидше, ніж, наприклад, на основі кукурудзяної або соєвої олії.

Фарби сучасних технологій
Фарба у вигляді мозаїки
Складається з водної основи з додаванням латексу, акрилу та різнокольорових пігментів. Ефект мозаїки створюється за допомогою спеціального пістолета, що розбризкує фарбу. При зіткненні з поверхнею барвисті бульбашки лопаються, а на стіні з’являється візерунок. Фарба нетоксична, не має запаху та може використовуватись для внутрішніх робіт.

Текстурна фарба з ефектом велюрової або шовкової тканини.
Створена за таким самим принципом, як і фарба-мозаїка, тільки тут замість бульбашок фарби містяться тверді частинки. Стіна, пофарбована таким способом.