Використання та види фасадної штукатурки

Облицювання зовнішньої частини будь-якого будинку може здійснюватися із застосуванням різних матеріалів. Однак (навіть незважаючи на широку різноманітність асортименту таких матеріалів) одним із найпоширеніших і досі залишається штукатурка для фасадів.

фасадна штукатурка Фасадна штукатурка чудово підходить для захисту будинку від зовнішнього середовища. На неї ніяк не впливає сильна спека або люті морози. Плюс до перелічених вище переваг: вона здатна гасити звук за рахунок свого особливого складу. Ну і неможливо не відзначити хороші декоративні якості даного матеріалу. Вона призначена в першу чергу для того, щоб усунути будь-які нерівності на стінах, сховати шви або закласти невеликі тріщини. Штукатурка для фасаду має у своєму складі наповнювачі та в’яжучі компоненти. При цьому як в’язкі речовини можуть використовуватися такі матеріали: гіпс, цемент або пісок.

Процес нанесення штукатурки на поверхню стіни не є кінцевим етапом при обробці стіни. Це лише проміжний етап при виконанні всієї обробки. Додатково суха штукатурка повністю покривається шаром фарби водостійкої. До нанесення фасадної штукатурки не варто забувати про те, що стіна повинна бути попередньо загорнута шпаклівкою або затиркою. Далі наноситься тонкий шар ґрунтовки, і вже після цього шар штукатурки.

Далі перерахуємо основні види фасадної штукатурки.

Найбільш міцним складом має мінеральний різновид фасадної штукатурки. До її складу входить невеликий відсоток цементу або вапна. Цей оздоблювальний матеріал має дуже низьку ціну. І це при тому, що якість такої штукатурки нічим не поступається іншим видам штукатурки. Єдиним її недоліком є те, що вона представлена в дуже малій колірній лінійці.

Не менш поширеною є акрилова штукатурка. Сполучним елементом у її складі служить дисперсія акрилових смол. Покриття стіни такою штукатуркою не дозволить помешканню накопичувати в собі вологу. За своїми властивостями цей матеріал дуже еластичний і добре переносить різкі перепади температур.

Ще одним різновидом є силікатна штукатурка. Основним в’язким елементом у її складі є рідке скло на калієвій основі. Має хороші паропропускаючі властивості. Найчастіше застосовується для покриття поверхні пористого бетону.

Не настільки поширеним (проте дуже якісним) видом фасадної штукатурки є силіконова штукатурка. Ця штукатурка випускається в досить великій колірній гамі і має чудову еластичність.